Alapvető tudnivalók a megfázásról + 3 tévhit

Évente többször is áteshetünk rajta

A megfázás (nátha) a leggyakoribb megbetegedések közé sorolható egészségügyi probléma. Évente többször is áteshetünk rajta - különösen a gyermekek -, tünettana pedig akár hetekig is eltarthat. A megfázásra alapvetően nincs gyógyszer: a különféle gyógyszerek, valamint házi gyógymódok alkalmazásával azonban enyhíthetünk a megfázással járó kellemetlen tüneteken. Írásunkban összegezzük a megfázás leggyakoribb tüneteit, a tünetek kezelésére szolgáló legnépszerűbb gyógymódokat, s megvizsgálunk néhány, a megfázással kapcsolatban népszerű tévhitet.

A megfázás tünetei

A megfázás leggyakoribb tünetei közé tartoznak az orrfolyás, a tüsszögés, az orrdugulás, valamint a láz és a köhögés. 

Az ettől eltérő tünetek, úgy, mint a hidegrázás, az izom- és ízületi fájdalmak, a torokfájás, a száraz, kínzó köhögés, a hasfájás, valamint a hasmenés influenzára, vagy egyéb vírusos megbetegedésre utalhatnak. Általában szintén más vírusos megbetegedésre utaló tünet a szokatlan, fájdalomcsillapítóra is alig enyhülő, visszatérő fejfájás

Mi okozza a megfázást?

A megfázásra jellemző tüneteket okozó vírusok között többszáz típust különböztetünk meg, például a rhinoavírusokat, az adenovírusokat vagy a koronavírusokat.

A megfertőződést segíthetik a vírusok számára kedvező feltételek jelenléte, melyek megkönnyítik a vírusok szervezetünkbe jutását és elszaporodását. Ezek a következők:

1. A hűvös időnek nem megfelelő öltözet.

Az időjárásnak nem megfelelő öltözék viselése önmagában nem okozhat megfázást, hiszen a megfázás forrásaavírusfertőzés. Az alulöltözöttség azonban közvetett módon mégis elősegítheti a fertőződést, a testhőmérséklet lehűlése ugyanis csökkent immunrendszeri hatékonyságához vezethet.

2. Piszos kezek.

A megfázás és más vírusfertőzések gyakran kezünkön keresztül jutnak be szervezetünkbe. Ha piszkos kézzel érünk szánkhoz, orrunkhoz vagy szemünkhöz, a vírusok könnyedén bejuthatnak szervezetünkbe. Ezért fontos a rendszeres, szappanal és meleg vízzel való kézmosás - különösen étkezés előtt, hazaérkezés után vagy bármikor, amikor úgy érezzük, hogy kezeink szennyezettek lehetnek. 

3. Tömegközlekedés és zárt terekben való tartózkodás.

Hideg időjárás esetén gyakrabban használjuk a tömegközlekedési eszközöket és tartózkodunk zárt terekben, ami könnyedén teret adhat a vírusok terjedésének, mivel statisztikailag nő a fertőzött személyek közötti közvetlen kapcsolat és a vírusok levegőben való terjedése.

A felsorolás nem teljes körű.

Tévhitek a megfázással kapcsolatosan

1. Az antibiotikumok segítenek a megfázás kezelésében: HAMIS

A megfázás vírusos eredetű megbetegedés, az antibiotikumokat pedig bakteriális eredetű megbetegedések kezelésére fejlesztették ki, az antibiotikumok tehát hatástalanok a megfázás kezelésében. 

Az antibiotikum szedése megfázás esetén pedig nem csupán felesleges, de kontraproduktív is lehet: a túlzott antibiotikum-használat ugyanis segíti a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek kialakulását, ezt a jelenséget nevezzük antibiotikum-rezisztenciának.

 

Termékek megfázásra

BioCo Retard C-vitamin1000mg Csipkebogyós Családi csomag 100db

BioCo Retard C-vitamin 1000mg Csipkebogyós Családi csomag 100db

Nyújtott felszívódású, hosszan tartó hatású C-vitamint és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta. 

Ár: 3390 Ft
Megnézem

C-vitamin 1000 mg +D3-vitamin tabletta 100 db (JutaVit)

C-vitamin 1000 mg + D3-vitamin tabletta 100 db (JutaVit)

Nyújtott felszívódású, hosszan tartó hatású C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény D3-vitaminnal, cinkkel és csipkebogyó kivonattal. 

Ár: 2495 Ft
Megnézem
Újdonság

Györgytea Kamillásteakeverék 100g

Györgytea Kamillás teakeverék 100g

Csökkentheti a szervezetben lappangó vagy fellobbanó gyulladásokat, melyek a legtöbb betegség kialakulásában szerepet játszanak.

Ár: 3990 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit Herbal Hot DrinkFelnőtt 24db

JutaVit Herbal Hot Drink Felnőtt 24db

22 gyógynövény kivonatát, C-vitamint és cinket tartalmazó, kellemes ízű étrend-kiegészítő. Nem tartalmaz tartósítószert.

Ár: 3795 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!